Om Finskættede, Norsk-Finske og Kvener

“…Folk kunne heller brukt sin energi til å skape noe, i stedet for å diskutere oppatt vegger og nedad stolper hva en kven er, som jeg sa: vi er mennesker.” Alf Nilsen-Børsskog i Altaposten 13. mars 2010

Nye bilder

Vil heve kvensk språk

Underskriftkampanjer rettet mot Troms- og Finnmark fylkeskommuner.

Les mer…

Studietur med Kvenlandsforbundet

Kvenlandsforbundet inviterer i år som i fjor til studietur til Tornedalen der man blant annet skal delta på markeringen av Tornedalingenes dag den 15. juli.

Les mer…

Programmet er klart!

KVENER.NO: Legg av 2.-9. juni og ta en rundtur i vakre Nord-Troms og opplev kvensk kultur på nært hold under Paaskiviikko – kvenske kulturdager. Nå er programmet for landets eneste kvenfestival i 2013 klar. Er du?

Les mer…

Sier nei til naturreservater

KVENER.NO: Kvænangen Qven og sjøsamisk forening og Norske Kveners Forbund/ Ruijan Kveeniliitto sier nei til at kvenske og samiske bygder skal bli naturreservater og mener den kvenske kulturen er i fare.

Les mer…

Kvensk ungdom ser opp og fram!

KVEENINUORET: Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk var i helgen samlet til årsmøte på Elisabethsenteret i Tromsø. Et nytt styre ble valgt og ungdommer fra hele landet med kvensk opprinnelse hadde møtt opp for å være med på videreutviklingen av ungdomsorganisasjonen.

Les mer…

Sammen om å løfte språket

KVENER.NO: Flere organisasjoner og ildsjeler arbeider iherdig mot det samme målet, nemlig for å få det kvenske språket løftet opp ett nivå på det Europeiske språkcharteret. Dette arbeidet kan du støtte med noen få tastetrykk.

Les mer…

Fersk doktoravhandling om kvenene

FORSKNING.NO: I si ferske doktoravhandling, tek Rolf Inge Larsen ved Universitetet i Tromsø, for seg korleis forholdet mellom læstadianismen og statskyrkja vart påverka av det fiendebiletet av kvenane som norske styresmakter hadde fram til 2. verdskrigen.

Les mer…

Fra same til kven på to minutter

KVENER.NO: NRKs dokumentar «Hvem tror du at du er?» den 7. januar omhandlet kjendiskokken Eyvind Hellstrøm og hans leting etter sine røtter i håp om å finne ut hvor hans fars slekt stammer ifra, noe han nær sagt hadde lite kunnskap om. Resultatet skulle vise seg noe uventet for den 64-årige mesterkokken fra Moss.

Les mer…

- Kvenene er ikke innvandrere

KVENER.NO: Grensene ble først satt i 1751, da var allerede store deler av Nord-Norge, hovedsaklig kyststrøkene i Nord-Troms og Finnmark, befolket av kvener. Disse krysset aldri noen grenser når de valgte bosted.

Les mer…

Kvensk på Storfjord Arbeiderfestival

KVENKULTURSENTER.NO / KVENER.NO: Fra 15. – 19. august gikk Storfjord Arbeiderfestival av stabelen på Oteren. Festivalen var blant annet et samlingssted for arbeiderbevegelsen i nord. Kvensk, samisk og det flerkulturelle Nord-Troms var sentralt for festivalen.

Les mer…

Aldri for sent å lære

KVENER.NO: Dora Odinsdatter (70) hørte i sin barndom det kvenske språket rundt seg til daglig. Hun er fra Olderdalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Nå har hun lagt ut på en ny reise, en reise i tid og rom (tidsreise) – «aikamatka» på kvensk. Hun har begynt å studere språket som hennes mor og mormor snakket, men som hun selv aldri lærte.

Les mer…

Grunnkurs i kvensk på UiT

KVENER.NO: Universitetet i Tromsø har gitt tilbud om grunnkurs i kvensk i år. Mandag 13. august braker det løs for de som har valgt å melde seg på.

Les mer…

Kåfjord støtter oppgradering av kvensk fra nivå II til nivå III i det Europeiske språkcharteret

KVENKULTURSENTER.NO: Stadig flere kommunestyrer vedtar sin støtte til å oppgradere kvensk fra nivå II til nivå III i Det Europeiske språkcharteret. Dette vil innebære at myndighetene må ta ansvar for det kvenske språket. Nå har også Kåfjord kommune gitt sin støtte til kravet.

Les mer…

Vinnere av Kveenidol 2012

(VINNERE: 1.-6. klasse fra Nordreisa Montessoriskole og Maria Seppälä vant hver sin kategori i Kveenidol. Foto: kvener.no)

KVENER.NO: I år som i fjor var Kveenidol delt inn i to forskjellige kategorier, nemlig “åpen klasse” og “sang”. Begge kategoriene skulle ha tre bidrag som fikk premie. Maria Seppälä fra Kåfjord stakk av som vinner i kategorien sang for andre året på rad!

Les mer…

- Kvenene fortjener også en unnskyldning

(Fylkessekretær Eskild Johansen. Foto: kvener.no)

KVENER.NO: Fylkessekretær i Arbeiderpartiet, Eskild Johansen, holdt åpningstalen på Nordreisas første av i alt tre baaskidager på fredag den 8. Juni. I talen beklaget han på vegne av Arbeiderpartiet den fornorskningsprosessen og undertrykkinga kvenene har vært utsatt for gjennom tidene.

Les mer…

- Vi trenger alle studentene vi kan få

KVENER.NO: Førsteamanuensis i språkvitenskap ved UiT, Eira Söderholm (bilde), forteller til kvener.no at det ikke blir noe bachelor i kvensk ved Universitetet i Tromsø – enda. Hun beklager det og er skuffet over at det ikke blir noe av. Likevel skal man kunne ta grunnkurs i kvensk f.o.m høsten og søknadsfristen nærmer seg med stormskritt.

Les mer…

Grendeskolene i Porsanger forblir

KVENER.NO: Børselv og Billefjord får beholde sine skoler, det har kommunestyret i Porsanger bestemt etter at saken ble behandlet på nytt. De rødgrønne samt en representant for FrP og en uavhengig representant (Tidl. FrP) fikk flertall 11 mot 8.

Les mer…

Programmet til Paaskiviikko-festivalen er klar

KVENKULTURSENTER.NO: Endelig er programmet for årets Paaskiviikko klart!
Vi er kjempestolte over våre samarbeidspartnere som har gjort det mulig for oss å presentere et program med arrangement i alle kommunene i Nord-Troms.

Les mer…

Kvenske stedsnavn i Nord-Norge

KVENKULTURSENTER.NO: Visste du, at når minoritetsnavn forsvant fra kart og offentlig bruk, så var det ikke bare et resultat av ei «naturlig utvikling», men også på grunn av den rådende minoritetspolitikken.

Les mer…

Uuet laulut-felleskonsert i Lakselv 20. mai

KVENSK INSTITUTT: Uuet laulut -felleskonsert blir arrangert 20. mai kl. 14 på Lakselv kultursal. Ungdommer fra Storfjord, Porsanger, Kåfjord, Tromsø, Karasjok og Karigasniemi i Finland deltar på konserten. Velkommen!

Les mer…

Storfangst for Paaskiviikko

KVENER.NO: Den kvenske festivalen Paaskiviikko (Baaskiuka) presenterer sin første booking før årets arrangement: bandet Kuunkuiskaajat vant den finske Eurovision Song Contest i 2010, med intet mindre enn 42% av stemmene, nå gjester de Nord-Troms!

Les mer…

Mikael Niemi gjester Litteraturhuset

Qvän Østlandet melder gjennom kvener.no at de har booket forfatteren Mikael Niemi til å holde foredrag den 21. april kl. 15.00 på Litteraturhuset i Oslo. Møtet har fått tittelen “Forfatteren Mikael Niemi – om Nordkalottliv”. Billetter selges i inngangen. Foto: Dan Norrå/Conatum

Les mer…

Ny sjef i Norske Kveners Forbund - Sundelin trakk seg

KVENER.NO: Etter 8 år i styret i Norske Kveners Forbund, har Rune Sundelin fra Alta bestemt seg for å trekke seg tilbake. Han var nestleder i 4 år, og leder i 4 år. Norske Kveners Forbund takker for innsatsen.

Les mer…

Kvenfolket

Her kan vi diskutere kvenbegrepet, nasjonalminoritetsstatus og vår egen kvenske tilhørighet. Alle er velkommen til å delta i diskusjonen, så lenge den foregår på en respektfull måte. Vi håper at folk skal føle seg trygge til å dele sin finske tilhørighet og bakgrunn med oss, og kanskje hvordan vi kan spille en rolle i dagens Nord-Norge.

Vi forbeholder oss retten til å slette innlegg som oppfattes som usaklig eller avsporing – vi aksepterer heller ikke anonyme ytringer.

Nyheter fra kvenske organisasjoner og institusjoner legges ut fortløpende.

Kvenske medier:

Institusjoner

Organisasjoner

Sosiale medier

Festivaler

Kvenske medier

Kvenske læremidler og språkutdanning

Kvenske nettressurser

Svensk-kvenske lenker

Sonen drives av Kvensk ungdomsnettverk – Kveeninuoret for kvenorganisasjonene

Hjemmeside : http://ungdom.kvener.no/

Tips meg gjerne på Ungdom@kvener.no

Bli med i Kvener ut av skapet! – på Facebook

Sjekk disse kvenske filmene
Mer om sonen

Denne sonen er lukket for nye medlemmer.

Origo Kvenfolket er en sone på Origo. Les mer
Annonse